Cliënten in een holdingstructuur

In dit artikel

Cliënten in een holdingstructuur

Holdingstructuur

Regelmatig komt het voor dat een structuur zowel een Holding als daaronder gelegen Werkmaatschappij bevat. Zo’n structuur waar meerdere klanten binnen vallen, wordt ook wel een holdingstructuur genoemd.

Veelal worden dit soort structuren als één klant gezien. Vanuit de WWFT staat niet opgenomen dat je deze holdingstructuur niet binnen één cliëntdossier mag accepteren. Veel gebruikers kiezen er daarom voor om zo’n holdingstructuur in één keer te accepteren.

Wanneer je kiest om een holdingstructuur binnen één cliëntdossier te accepteren, dan start je vanuit de Werkmaatschappij zodat in de structuur direct de daarboven gelegen Holding(s) wordt opgehaald.

Holdingstructuur

Volledigheid cliëntonderzoek

Vervolgens doorloop je stappen van cliëntonderzoek zoals je dat normaal ook zou doen. Alleen houd je bij het doorlopen van de stappen rekening met de holdingstructuur. Je legt dus informatie vast voor alle partijen.

  1. Identificatie & verificatie: Je beschikt over KVK-uittreksels van alle bedrijven en identiteitspapieren van contactpersoon.
  2. Eigendomsstructuur
  3. : Je brengt alle betrokken partijen als aandeelhouders en bestuurders in kaart.
  4. PEPs, sancties en negatieve media: Alle betrokken partijen controleer je op mogelijke hits.
  5. Vastleggen cliëntinformatie: Houdt bij het invullen de vragen rekening met alle betrokken partijen in structuur.

Kom je er bij één van bovenstaande stappen achter dat de Wwft-risico’s tussen Holding en Werkmaatschappij verschillen, dan raden wij je aan om een tweede cliëntdossier aan te maken. Op deze manier heb je goed zicht op aanwezige Wwft-risico’s per partij, waardoor ze beter beheersbaar zijn.

Voordelen

Wanneer je dit vervolgens allemaal netjes doet, dan levert het je uiteindelijk het volgende op:

  1. Je hebt minder werk omdat je de cliëntacceptatie en cliëntcontinuatie in 1x voor meerdere partijen kan doen.
  2. Je betaald minder licentie, omdat je meerdere partijen hebt ondervangen in 1 cliëntdossier.

Wees er wel van bewust dat de Wwft-risico’s per partij in de holdingstructuur kunnen verschillen. Maak in deze gevallen een nieuw cliëntdossier.